Heeft u vragen?

Wendy - Begeleider wonen

"Mijn cliënten horen, zien én onthouden alles. Je bouwt echt een band met hen op. Ze waarderen het als je er bent en je wordt gemist als je er niet bent."

Wendy werkt als begeleider wonen bij woonzorgcentrum Roerdomp (Hoorn). Na altijd met ouderen met dementie gewerkt te hebben, stapte ze twee jaar geleden over naar de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.  

“Ik had behoefte om iets anders te doen. Een oud-collega vroeg of ik eens een dag wilde meelopen. Het gevoel was direct goed en de tien minuten fietsafstand van huis is natuurlijk perfect”, vertelt Wendy. 

Roerdomp is een appartementencomplex, speciaal ingericht voor de ouder wordende cliënt met een beperking. Er is veel aandacht voor rust, verzorging en regelmaat. Op de groep waar Wendy werkt, wonen zes cliënten met een lichte-, tot matig verstandelijke beperking en/of een lichamelijke beperking.  

In het begin moest Wendy best wennen. “Mijn cliënten horen, zien én onthouden alles. Je bouwt echt een band met hen op. Ze waarderen het als je er bent en je wordt gemist als je er niet bent. Dat contact vind ik heel erg leuk. Ik vertelde eens trots dat mijn zoon sinds kort in een supermarkt werkt. Waarna een cliënt nog weken vroeg hoe het met mijn zoon ging.”  

Grijs kleurtje over het oude geel 

Naast de dagelijkse zorg, zoals het begeleiden met medicatie, douchen en ondersteunen bij het dagritme is het creëren van een huiselijke sfeer erg waardevol. “Samen proberen we een zo prettig mogelijke omgeving te maken. Laatst heb ik in onze woonkamer oude bloemenplantjes vervangen door een herfststukje. Dit werd direct opgemerkt, leuk! Maar niet alles valt in goede smaak hoor! We hebben onze gezamenlijke keuken grijs gewrapped, want die oude gele kleur kon echt niet meer. Maar niet alle cliënten vonden dat mooi. Binnenkort gaan we de muren aankleden met ‘houten cirkels’ die een cliënt bij De Skuur in Wognum heeft gemaakt. Deze gaan we nog bekleden met stofjes die we samen halen bij de Kwantum. Ook dat hoort bij onze job!” 

Ondernemen binnen het team 

Onze cliënten staan natuurlijk centraal. Maar om ons werk goed te kunnen doen, moeten we ook onze processen en informatie goed op orde hebben. “We krijgen veel vrijheid om ons werk naar eigen inzicht in te vullen. Dit creëert ondernemerschap binnen het team. Het geeft veel energie. Ik heb onlangs kasten met oud papierwerk opgeruimd samen met een cliënt en zo samen bijgedragen aan centrale documentatie van cliëntgegevens. Ook het project capaciteitsmanagement pakken we met beide handen aan. Want een slimmer rooster werkt voor iedereen prettig.”