Heeft u vragen?

Mirja - Arts verstandelijk gehandicapten

Hoe kleine dingen je dag mooier kunnen maken

Mirja werkt Inmiddels 14 jaar bij WilgaerdenLeekerweideGroep voor het label Leekerweide in de functie van arts voor verstandelijk gehandicapten.

Op de vraag wat haar werk zo leuk maakt heeft Mirja twee mooie voorbeelden.

“Er komt een cliënt voor controle op het spreekuur. Ze is klein van stuk en komt tot mijn middel. Ze slaat vrolijk haar armen om mij heen en vertelt dat ze zin heeft in ons gesprek. We praten even over hoe het met haar gaat waarna ik de lichamelijke controles doe. Ook luister ik nog even naar haar hart.

Haar moeder is mee en zegt de dokter gaat luisteren of je verliefd bent. Ze roept nee joh, dat ben ik niet!

Ik ga luisteren en vertel haar dat alles goed klinkt, maar dat ik wel hoor dat ze verliefd is. Ze kijkt me vragend aan en ik zeg haar jij bent verliefd op het leven. Ze begint te lachen en zegt dat dat zeker klopt.”

“We kunnen zoveel leren van onze cliënten. Hoe kleine dingen je dag mooier kunnen maken.”

In haar werk zoekt Mirja vaak naar dingen die de cliënt op zijn of haar gemak kunnen stellen.

“Een cliënt komt met haar moeder op mijn spreekuur. Ik vraag altijd waar cliënten wonen en met wie, waar ze werken en wat hun hobby’s zijn. Ze vertelt me dat ze graag naar Benny Neyman luistert maar dat ik die vast niet ken. Ik vertel haar dat dit de favoriete muziek was van mijn oma. Samen zoeken we naar een liedje op YouTube en zetten hem even lekker hard aan. Het samen meezingen zorgt voor ontspanning, waardoor ik makkelijker mijn werk kan doen en iemand met een positieve ervaring de deur uit gaat.”

“Ik kan ook met een klein advies een groot verschil maken in de kwaliteit van leven. Cliënten die op het spreekuur komen en bij wie blijkt dat ze niet goed kunnen zien of horen. Een bril of gehoorapparaat kan dan een wereld van verschil maken.”

“En ik werk natuurlijk niet alleen! Er is een heel team voor een cliënt met maar één gezamenlijk doel: Het verbeteren van de kwaliteit van leven!

Dat samen werken aan dat doel maakt dat ik mijn werk nog steeds met heel veel plezier doe.”