Heeft u vragen?

Hans - Persoonlijk begeleider wonen-dagbesteding

"De Cirkel is rond"

Hans werkt nu twee jaar als persoonlijk begeleider wonen-dagbesteding bij Kluspunt,  maar heeft al een werkverleden op Leekerweide van veel meer jaren.

“Toen ik uit militaire dienst kwam en van plan was te gaan studeren zei m’n vader dat het tijd werd om te gaan werken. Studeren kon altijd nog. Daar zat ik met al mijn goede intenties. Gelukkig schoof mijn zus me een advertentie onder de neus waar ze mensen zochten voor in de zorg bij Leekerweide. Dat vond ze wel iets voor mij en ook ik zag dit wel zitten. Er volgde snel een gesprek en ik werd aangenomen.”

“Ik kwam toen werken op Zoin 3 in Wogum. In een heel korte periode leerde ik mezelf en een heleboel cliënten kennen. Maar ook hoe ontzettend fijn het was om samen te werken, te voelen dat ik er niet alleen voor stond en dat het team waar ik in werkte echt betrokken was bij de cliënten en collega’s. Een tijd waar alles leek te kunnen wat natuurlijk met de wijsheid van nu niet helemaal waar is.”

“Maar het zaadje werd wel geplant en groeide wel in mijn handelen en gedachtegoed uit. Blijf kijken en goed luisteren naar wat de mens je vraagt. Waarom gedraagt de mens zich zoals ze zich gedraagt. Klein kijken, op m’n handen zitten, wat kan de mens wel, sfeer creëren, humor inzetten, grenzen stellen en in contact gaan.”

“Na Leekerweide veel in de hulpverlening gewerkt o.a. bij Jeugdbegeleiding Amsterdam, kinderhuis Anthonius Bakkum, Bodaertcentrum Grootebroek, Gezinsondersteuning Zaandam en bij Parlan en Odion. Veel gezien en meegemaakt, mensen kunnen helpen. in hun waarde gelaten maar ook moeilijke beslissingen moeten nemen.”

“Inmiddels vader van 3 prachtige dochters en toen begon het werken in de hulpverlening me op te breken. Toen ik een van mijn dochters hoorde zeggen dat ik niet zo blij meer was werd het tijd om te stoppen. Ik ben toen in het boekenvak gaan werken en heb 7 jaar in de Hoornse Boekhandel gewerkt en de intentie gehad de zaak over te kunnen nemen wat helaas niet lukte. Lezen is naast wielrennen en muziek maken mijn grote passie.”

“Uiteindelijk toch weer in de zorg gaan werken. Bij Esdege-Reigersdaal. Niet altijd makkelijk werk maar zeer uitdagend. Na 2 jaar op woongroepen te hebben gewerkt heb ik de overstap naar dagbesteding gemaakt. Samen met collega’s een mooi project opgezet “Zinvol werk”. Dit project was ook voor cliënten die negatieve ervaringen hadden met Dagbesteding. We lieten ze ervaren wat werk kan doen met je als mens. Ik ging uit van hun mogelijkheden, hoe klein ook. Ik genoot van hun enthousiasme, hun aanwezig, blijheid en/of nukken. De soms onmogelijke vragen, maar ook van hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. En zo waren er veel cliënten die positieve ervaringen op hebben gedaan.”

“Twee jaar geleden deed ik een open sollicitatie bij WilgaerdenLeekerweideGroep. Met succes! Ik ging werken voor het Steggie en Wentel. Doel? Kun je samen met ons zorgen dat cliënten een zinvolle dag invulling krijgen? Er zijn voor mij dingen goed gelukt. Kennismaken met cliënten, vertrouwen winnen en langzaamaan gaan samenwerken. Toen het Activiteitenplein er was kon ik echt verder. Ik sta nu aan de wieg van Kluspunt om samen met een groep enthousiaste mensen dit waardevolle project vorm te mogen geven.”

"Ik houd mij bezig met directe begeleiding van cliënten. Kluspunt Durf is mijn uitvalsbasis en een van de pijlers van Kluspunt. Zoeken en zorgen voor individuele cliënten naar passende en zinvolle invulling van de dag. Daarnaast tracht ik werk/klussen binnen te halen die specifiek op het terrein door de cliënten gedaan kunnen worden.”

“Wat ik heel belangrijk vind is dat wonen en werken zicht krijgen op elkaars werk omdat we tenslotte allemaal staan voor onze cliënten. Dat werk een belangrijk onderdeel is van ieder individu. Dat we elke cliënt laten ervaren dat het er toe doet wie ze zijn en wat ze doen. Na twee jaar samenwerken is het Kluspunt een succes aan het worden. Ik ben de cirkel rond aan het maken. Leekerweide was er aan het begin van mijn werkzame leven en zal ook het einde markeren."

"Maar niet nu. Nog even de schouders eronder!”